BDI ישראל
כאשר לקוח כלשהוא מבקש הלוואה מהבנק או ספק אשראי אחר, הבנק או ספק האשראי פונים ל- BDI ישראל לצורך אישור או דחיית הבקשה ומבקשים לקבל דוח פיננסי, דירוג אשראי ו- חיווי אשראי של הלקוח. בעזרת שלושתם יוחלט האם לאשר את ההלוואה ואיזו ריבית להציע ללקוח.
חיווי אשראי הוא המלצה של BDI ישראל האם לאשר או לדחות את בקשת הלקוח. במידה ויש ללקוח חיווי אשראי שלילי – בקשתו להלוואה או אשראי תידחה.
דירוג אשראי של BDI ישראל הוא ציון פיננסי שמלמד על מוסר התשלומים של הלקוח. טווח דירוג האשראי נע בין 300 ל- 850 והוא שיקבע איזו ריבית יאלץ הלקוח לשלם.
BDI שלילי
המונחים 'BDI שלילי', 'רישום שלילי BDI', 'רישום BDI' ודומים מציינים בעיה כלשהיא בנתונים הפיננסיים של הלקוח שמונעים ממנו לקבל הלוואה, כלומר שקיים מידע שמעיד על בעיה בהתנהלותו הפיננסית ו/או מוסר תשלומים גרוע של הלקוח.
חשוב להבין שמקור המידע אינו BDI ישראל, אלא דווקא מערכת נתוני האשראי של בנק ישראל. BDI ישראל משתמשת בנתוני מהמאגר כדי להפיק את דירוג האשראי וחיווי האשראי שלה.
כלומר, למרות מה שמשתמע מהשימוש במונח 'BDI שלילי' – הרישום השלילי אינו ב- BDI ישראל אלא במערכת נתוני האשראי של בנק ישראל!
דוח BDI ישראל
לקוח שרוצה לדעת מה הבעיה בדוח שלו יכול להזמין דוח ריכוז נתונים ישירות ממערכת האשראי של בנק ישראל ולבדוק אותו. לכל אחד מגיע לקבל דוח ריכוז נתונים בחינם, פעם בשנה.
דרך עדיפה לבדוק מה הבעיה היא להזמין דוח ריכוז נתונים (עצמי) דווקא מ- BDI ישראל בקישור זה. הדוח עולה כ- 36 ₪ נכון לאוקטובר 20.
הייתרון בהזמנת הדוח דרך BDI ישראל היא שבנוסף לדוח ריכוז הנתונים מקבל הלקוח גם דוח עצמי שהוא תמצית של דוח ריכוז הנתונים וכולל:
• תצוגה גרפית של נתוני האשראי השליליים
• חיווי אשראי
• דירוג אשראי
• הסבר על הסיבות לדירוג
כך נראה הדוח העצמי של BDI ישראל:
חלקו הראשון של הדוח מכיל מספר אינדיקטורים שמציגים בצורה גרפית את נתוני האשראי השליליים. אינדיקטור ירוק מציין נתוני אשראי חיוביים בעוד שאינדיקטור אדום מציין נתוני אשראי שליליים.
האינדיקטור 'מובהקות לאי פרעון לעניין חיווי' מציין את חיווי האשראי. אינדיקטור בתחום האדום מציין חיווי אשראי שלילי.
מתחת לאינדיקטורים מופיע דירוג האשראי Fico BDI ובצמוד אליו הסבר על הסיבות לדירוג.
לאחר קבלת הדוח של BDI ישראל כדאי לזהות את הנתונים השליליים שקיימים בו בעזרת האינדיקטורים ולהמשיך ולבדוק אותם לעומק בדוח ריכוז הנתונים מבנק ישראל.
אם נמצאו טעויות מומלץ להגיש בקשה לתיקון מידע למערכת נתוני האשראי. מנהל המערכת יבדוק את הנתונים עם המקור המדווח ובמידה ואכן קיימות טעויות – הנתונים יתוקנו.
האם BDI שלילי נשאר לכל החיים?
חד משמעית לא! החדשות הטובות לכל מי שיש לו רישום שלילי הן שהרישום והמידע השליליים מוגבלים בזמן ונמחקים בדיוק לאחר שלוש שנים.
נושאים נוספים