B D I
כאשר לקוח מבקש הלוואה מהבנק או ספק אשראי, הם פונים ל- B D I וקונים ממנה מידע פיננסי של הלקוח לצורך אישור הבקשה או דחייתה. למעשה, B D I מוכרת לספק האשראי שלושה מוצרים שמשמשים לצורך בדיקת ההלוואה:
- דוח אשראי צרכני – דוח שמסכם את כל נתוני האשראי של הלקוח משלוש השנים האחרונות. מקור הנתונים בדוח של B D I הוא מערכת נתוני האשראי של בנק ישראל.
- דירוג אשראי – ציון פיננסי שמלמד על מוסר התשלומים של הלקוח. הדירוג של B D I מכונה FICO BDI והטווח שלו נע בין 300 ל- 850. דירוג האשראי יקבע איזו ריבית ישלם הלקוח.,
- חיווי אשראי – המלצה של B D I האם כדאי לאשר את בקשת הלקוח או שעדיף לדחות אותה. במידה ויש סימנים בדוח האשראי שהלקוח אינו עומד בהתחייבויותיו – ההמלצה תהיה לדחות את ברשתו להלוואה, כלומר חיווי אשראי שלילי.
B D I שלילי
המונחים "B D I שלילי", "רישום שלילי B D I ו- "רישום B D I" מציינים שבמאגר נתוני האשראי קיים מידע שלילי על הלקוח שמצביע על בעיה במוסר התשלומים שלו ו/או במצבו הפיננסי העכשווי. כיוון שכך ממליצה B D I לא לאשר את בקשת הלקוח להלוואה.
השימוש במונחים אלו מטעה מאחר וכפי שהוסבר B D I משתמשת אך ורק במידע ממערכת נתוני האשראי של בנק ישראל. לכן, למרות מה שמשתמע מהשימוש במונחים אלו הרישום השלילי אינו ב- BDI אלא במערכת נתוני האשראי של בנק ישראל!
כדי לבדוק אילו נתונים שליליים מונעים מהלקוח לקבל הלוואה נדרש להזמין דוח ריכוז נתונים ממערכת נתוני האשראי של בנק ישראל. ניתן להזמין את הדוח בחינם ישירות מהמערכת או להזמין את אותו דוח בדיוק דרך B D I תמורת תשלום של כ- 36 ₪ (נכון לאוקטובר 20) בקישור זה.
לקוח שמזמין את דוח ריכוז הנתונים שלו דרך B D I מקבל בייחד אתו גם דוח עצמי שהינו תמצית של דוח ריכוז הנתונים ומכיל גם את דירוג האשראי וחיווי האשראי של הלקוח. כך נראה הדוח העצמי של B D I:
חלקו הראשון של הדוח מכיל מספר אינדיקטורים. אינדיקטור ירוק מציין נתונים טובים בעוד שאינדיקטור בתחום האדום מציין שקיימים בדוח נתונים שליליים שעלולים להיות הסיבה ל- B D I שלילי. נתונים אלו יש להמשיך לבדוק ביסודיות בדוח ריכוז הנתונים.
האינדיקטור 'מובהקות לאי פרעון לעניין חיווי' הוא חיווי האשראי של הלקוח. אינדיקטור בתחום האדום משמעותו חיווי אשראי שלילי.
מתחת לאינדיקטורים מופיע דירוג האשראי של הלקוח כאשר לצידו הסבר מילולי בנוגע לגורמים שהשפיעו עליו.
במידה וקיימת טעות בנתונים השליליים נדרש להגיש בקשה לתיקון מידע לבנק ישראל. מנהל מערכת נתוני האשראי יבדוק את הבקשה ובמידה ואכן קיימות טעויות הן יתוקנו.
נתונים מדויקים אינם ניתנים למחיקה מהדוח. הנתונים יוסרו מהדוח בחלוף שלוש שנים.
האם B D I שלילי נשאר לכל החיים?
חד משמעית לא! החדשות הטובות לכל מי שיש לו B D I שלילי הן שהמידע השלילי מוגבל בזמן ונמחק בדיוק לאחר שלוש שנים.