בי.די.איי
נתוני האשראי של האזרחים שמורים במערכת נתוני האשראי של בנק ישראל. כאשר לקוח פונה לספק אשראי או לבנק בבקשת הלוואה, הם פונים ל- בי.די.איי ומבקשים לקבל דוח פיננסי, דירוג אשראי וחיווי אשראי של הלקוח כחלק מתהליך בדיקת הבקשה. חיווי האשראי והדוח יקבע האם בקשת הלקוח תאושר או תידחה, בעוד שדירוג האשראי יקבע איזו ריבית הוא יידרש לשלם.
בי.די.איי שלילי
כאשר קיימים במאגר נתוני אשראי שמעידים על בעיה מהותית במוסר התשלומים של הלקוח (כגון שיקים שחזרו, חשבון מוגבל, אי עמידה בהחזרים, פתיחה בהליכים וכיו"ב) – בי.די.איי תמסור לבנק חיווי אשראי שלילי שמשמעותו ש- בי.די.איי ממליצה לדחות את בקשת הלקוח. במקרה זה יימסר ללקוח שבקשתי נדחתה בגלל בי.די.איי שלילי, רישום שלילי ב- בי.די.איי או מונח דומה.
כאשר זה המצב כדאי לבדוק האם קיימות טעויות בנתונים. הדרך המומלצת לעשות זאת היא להזמין דוח ריכוז נתונים (עצמי) מ- בי.די.איי בקישור זה. הזמנת הדוחות עולה כ- 36 ₪ (נכון לאוקטובר 20) אך התמורה בהחלט שווה.
הדוח העצמי של בי.די.איי הינו תמצית של דוח ריכוז הנתונים. הדוח מכיל אינדיקטורים שמראים היכן קיימת בעיה בדוח. בנוסף אליהם מצורפים לדוח חיווי האשראי ודירוג האשראי של הלקוח.
כך נראה דוח עצמי של בי.די.איי:
בחלקו הראשון של הדוח ניתן למצא מספר אינדיקטורים. כל אינדיקטור בתחום האדום מציין נתוני אשראי שליליים שעלולים להיות הגורם ל- בי.ד.איי השלילי. נתונים אלו יש להמשיך ולבדוק בדוח ריכוז הנתונים.
האינדיקטור בשם "מובהקות לאי פרעון לעניין חיווי" הינו חיווי האשראי. סביר להניח שהוא בתחום האדום.
מתחת לאינדיקטורים מצורף דירוג האשראי ובצמוד אליו ההסבר לגורמים שהשפיעו עליו.
במידה ונמצאו נתונים שגויים אפשר להגיש בקשה לתיקון מידע למערכת נתוני האשראי. מנהל המערכת יבדוק את הבקשה ובמידה והנתונים אכן שגויים הם יתוקנו והבעיה תיפתר. במידה וכל הנתונים מדויקים לא ניתן למחוק אותם. לאחר שלוש שנים הם יתישנו וימחקו באופן אוטומטי מהדוח.
קישורים נוספים
מחיקת רישום שלילי בי.די.איי
בדיקת בי.די.איי לפי תעודת זהות
קשיים בקבלת הלוואה בגלל רישום שלילי בי.די.איי
הלוואות ללא בדיקת בי.די.איי