בי די איי
כאשר אדם מבקש הלוואה מהבנק או כל גורם אחר שמעניק הלוואות, הבנק או חברת האשראי פונים ל- בי די איי לפני אישור ההלוואה ומבקשים לקבל דוח פיננסי, חיווי אשראי ודירוג אשראי של מבקש ההלוואה, בעזרתם מחליט הבנק האם לאשר את ההלוואה ובאילו תנאים (איזו ריבית).
בעבר היה ל- בי די איי מאגר נתוני אשראי משלה, אולם בעקבות חוק שירות נתוני אשראי החדש מאפריל 2019 מותר ל- בי די איי וללשכות האשראי הנוספות להשתמש בנתונים ממאגר נתוני האשראי של בנק ישראל בלבש.
בי די איי שלילי
המונחים בי די איי שלילי, רישום בי די איי וכיו"ב היו בשימוש בעבר כאשר היה קיים מידע שלילי בנוגע להתנהלות הפיננסית של אותו אדם.
מונחים אלו השתרשו כ"כ עמוק שהם עדיין בשימוש למרות שמקור המידע כבר איננו בי די איי אלא מאגר נתוני האשראי של בנק ישראל.
כדי לדעת האם אכן קיים רישום שלילי שמונע קבלת הלוואה יש צורך להזמין דוח ריכוז נתונים ממאגר נתוני האשראי של בנק ישראל. לכל אחד מגיע לקבל דוח ריכוז נתונים בחינם, פעם בשנה.
לחלופין, עדיף להזמין את דוח ריכוז הנתונים דווקא מ- בי די איי. היתרון בהזמנת הדוח דרך בי די איי הוא שבנוסף אליו מקבלים שלושה מוצרים נוספים:
• דוח עצמי
• דירוג אשראי
• חיווי אשראי
הדוח העצמי של בי די איי הינו תמצית של דוח ריכוז הנתונים. הייתרון שלו הוא באופן הוויזואלי בו מוצג המידע בעזרת מספר רב של אינדיקטורים.
ניתן להזמין את הדוח העצמי של בי די איי בקישור זה תמורת 36 ₪ (מעודכן לאוקטובר 20).
כך נראה הדוח העצמי של בי די איי
בחלקו הראשון של הדוח מופיעים מספר רב של אינדיקטורים שממחישים בצבע את תמצית נתוני האשראי. אינדיקטור בתחום הכתום או האדום מסמן נתוני אשראי שליליים.
האינדיקטור בשם 'מובהקות לאי פרעון לעניין חיווי' מייצג את חיווי האשראי. במידה והוא בתחום האדום – חיווי האשראי שלילי!
מתחת לאינדיקטורים מופיע דירוג האשראי ובצמוד אליו הסבר מילולי בנוגע לגורמים שהשפיעו על הדירוג.
איך לבדוק דוח בי די איי?
כל אינדיקטור בתחום הכתום או האדום מציין נתונים שליליים אותם יש להמשיך לבדוק בדוח ריכוז הנתונים ולחפש טעויות.
במידה ונמצאו טעויות בנתונים נדרש להגיש בקשה לתיקון מידע למערכת נתוני האשראי. מנהל המערכת מחויב לבדוק את הבקשה ובמידה ואכן קיימות טעויות הנתונים יתוקנו.
לחלופין, יתכן שחלק מהנתונים השליליים קשורים לאחוזי ניצול גבוהים של מסגרות אשראי, חריגה ממשיכת יתר ועוד. שיפור נתונים אלו ישפר את דירוג האשראי
במידה ולא נמצאו טעויות יתכן שלא ניתן לעשות מאום חוץ מאשר לחכות שלוש שנים עד שהנתונים יוסרו באופן אוטומטי מהדוח.
האם בי די איי שלילי נשאר לכל החיים?
חד משמעית לא! החדשות הטובות לכל מי שיש לו רישום שלילי הן שהרישום והמידע השליליים מוגבלים בזמן ונמחקים בדיוק לאחר שלוש שנים.
קישורים נוספים