בדיקת BDI
BDI היא לשכת אשראי שמספקת לבנקים ונותני אשראי כלים להערכת סיכונים הקשורים במתן אשראי והלוואות לאנשים פרטיים.
נתוני האשראי של כל האזרחים נאספים ע"י מערכת נתוני האשראי של בנק ישראל. כאשר אתה מבקש הלוואה מנותן אשראי כלשהוא, הוא פונה ל- BDI ומבקש מידע פיננסי שלך. BDI מזמינה ממערכת נתוני האשראי את נתוני האשראי שלך משלוש השנים האחרונות ומעבדת אותם לשלושה מוצרים:
• חיווי אשראי
• דירוג אשראי
• דוח נתוני אשראי
חיווי אשראי הוא המלצה של BDI האם לאשר את בקשתך או לא.
דירוג אשראי הוא ציון פיננסי שמודד את מוסר התשלומים ומידת הסיכון שלך. יש לו משקל חשוב בהחלטה על אישור ההלוואה וגבה הריבית שתידרש לשלם.
גם אתה יכול לבצע בדיקת BDI של עצמך לפני שאתה מבקש הלוואה. כך תוכל לטפל בבעיות (במידה וקיימות) מבעוד מועד ולשפר את סיכוייך לקבל את ההלוואה וכן את התנאים שלה.
כדי לבצע בדיקת BDI יש להזמין דוח ריכוז נתונים (עצמי) דרך BDI בקישור זה. הבדיקה עולה כ- 36 ₪ (נכון לאוקטובר 20) ויתכן שתידרש לשלם בנוסף לבנק ישראל עבור הזמנת דוח ריכוז נתונים (דוח ראשון בחינם וכ- 31 ₪ לכל דוח נוסף.
ביחד עם דוח ריכוז הנתונים של בנק ישראל תקבל מ- BDI דוח עצמי שכולל את דירוג האשראי Fico BDI שלך וחיווי האשראי שלך.
כך נראה הדוח העצמי של BDI:
חלקו הראשון של הדוח (תמצית נתוני לקוח) מכיל מספר אינדיקטורים שממחישים באופן ברור את נתוני האשראי של הלקוח. כל אינדיקטור בתחום הירוק מציין נתוני אשראי חיוביים בעוד שאינדיקטור בתחום הכתום או האדום מציין שקיימים נתוני אשראי שליליים שפוגעים בדירוג וחיווי האשראי שלך.
האינדיקטור בשם 'מובהקות לאי פרעון לעניין חיווי' הינו חיווי האשראי שלך. במידה והוא בתחום האדום קיימים נתוני אשראי שליליים מהותיים שגורמים לחיווי אשראי שלילי.
מתחת לאינדיקטורים תוכל למצא את דירוג האשראי שלך וכן הסבר מילולי לגבי הגורמים העיקריים שהשפיעו עליו. חשוב להתייחס להסבר זה משום שהוא מונה את הנקודות העיקריות שדורשות שיפור!
לאחר שזיהית נתוני אשראי שליליים מומלץ לבדוק אותם ביסודיות בעזרת דוח ריכוז הנתונים ומדריך זה. טעויות נפוצות לדוגמא יכולות להיות:
• נתון שהיה אמור להימחק מהדוח לאחר 3 שנים אך עדיין מופיע בו
• נתון שאינו שלך ומופיע בדוח בטעות
במידה ונמצאו טעויות בנתונים יש להגיש בקשה לתיקון מידע למאגר נתוני האשראי. מנהל המאגר מחויב לבדוק את הנתונים בתוך 30 יום מקבלת הבקשה, ובמידה ואכן יש טעויות הן יתוקנו באופן מידי.
נתונים שליליים אך מדויקים אינם ניתנים להסרה. כל נתון מוסר מהדוח בדיוק שלוש שנים מיום הדיווח או העדכון האחרון שלו.
לחלופין, חלק מהנתונים השליליים ניתנים לתיקון ושיפור מידי על ידך. לדוגמא:
• משיכת יתר גדולה
• חריגה ממסגרות אשראי
• אחוזי ניצול גבוהים של מסגרות
טיפול בנתונים אלו ישפר באופן מידי את חיווי האשראי ודירוג האשראי שלך.
קישורים נוספים