בידיאיי
כאשר אדם כלשהוא מבקש הלוואה מהבנק או חברת אשראי – הם פונים ל- בידיאיי לביצוע בדיקת ההיסטוריה הפיננסית שלו (בדיקת בידיאיי).
בידיאיי מזמינה את נתוני האשראי של הלקוח ממערכת נתוני האשראי של בנק ישראל ומעבדת אותם לשלושה מוצרים שמשמשים לאישור ההלוואה:
- חיווי אשראי שהוא המלצה של בידיאיי האם לאשר או לדחות את בקשת הלקוח.
- דירוג אשראי שהוא מעיין "ציון פיננסי" שמלמד על מוסר התשלומים של הלקוח והוא שיקבע איזו ריבית לדרוש מהלקוח.. הדירוג של בידיאיי נקרא Fico BDI והטווח שלו נע בין 300 ל- 850.
- דוח נתוני אשראי מרכז את כל נתוני האשראי של הלקוח משלוש השנים האחרונות. מקור הנתונים בדוח הוא מערכת נתוני האשראי של בנק ישראל.
בידיאיי שלילי
המונחים בידיאיי שלילי, רישום שלילי ב- בידיאיי, רישום בידיאיי וכיו"ב מציינים שבדוח של בידיאיי על הלקוח קיימים נתונים שלילים שמעידים על מוסר תשלומים נמוך או בעיה במצבו הפיננסי של ומונעים ממנו לקבל הלוואה.
מאחר וכל נתוני האשראי שמורים במערכת נתוני האשראי של בנק ישראל, כדי לדעת האם אכן קיים רישום שלילי שמונע ממך לקבל הלוואה אתה צריך להזמין דוח ריכוז נתונים. מגיע לך לקבל דוח ריכוז נתונים ממערכת נתוני האשראי בחינם, פעם בשנה.
לחלופין, עדיף להזמין את דוח ריכוז הנתונים דווקא מ- בידיאיי. היתרון בהזמנה דרך בידיאיי הוא שבנוסף לדוח ריכוז הנתונים תקבל שלושה מוצרים נוספים:
• דוח עצמי
• דירוג אשראי
• חיווי אשראי
הדוח העצמי של בידיאיי הינו תמצית של דוח ריכוז הנתונים כאשר הייתרון הגדול שלו הוא באופן הוויזואלי בו מוצג המידע בעזרת מספר רב של אינדיקטורים ירוקים-אדומים. תוכל להזמין את הדוח העצמי של בידיאיי בקישור זה תמורת 36 ₪ (מעודכן לאוקטובר 20).
כך נראה הדוח העצמי של בידיאיי
מימין לדירוג האשראי מוצג הסבר בנוגע לגורמים שהשפיעו עליו.
האינדיקטורים בחלקו הראשון של הדוח ממחישים בצבע את תמצית נתוני האשראי. כל אינדיקטור בתחום הכתום או האדום מסמן נתוני אשראי שליליים.
האינדיקטור 'מובהקות לאי פרעון לעניין חיווי' הינו חיווי האשראי שלך. במידה והוא בתחום האדום – חיווי האשראי שלילי!
איך לבדוק דוח בידיאיי?
כאמור, כל אינדיקטור שאינו בתחום הירוק מסמן נתונים שליליים אותם יש להמשיך לבדוק בדוח ריכוז הנתונים ולחפש טעויות.
במידה ונמצאו טעויות יש להגיש בקשה לתיקון מידע למערכת נתוני האשראי. מנהל המערכת מחויב לבדוק את הבקשה ובמידה ואכן קיימות טעויות הנתונים יתוקנו.
לחלופין, יתכן שחלק מהנתונים השליליים (והמדויקים) קשורים לאחוזי ניצול גבוהים מידי של מסגרות, חריגה ממשיכת יתר וכיו"ב. כמובן שניתן לשפר נתונים שליליים אלו ובהתאם דירוג ואשראי ישתפר.
אם לא נמצאו טעויות בנתונים יתכן שלא ניתן לעשות מאום מלבד לחכות 3 שנים עד שהנתונים יוסרו מהדוח.
האם בידיאיי שלילי נשאר לכל החיים?
חד משמעית לא!
החדשות הטובות לכל מי שיש לו רישום שלילי הן שהרישום השלילי נמחק אחרי שלוש שנים. כך, גם מי שהיו לו בעבר בעיות פיננסיות אך הצליח להשתקם מהן יוכל לצאת לדרך חדשה.
קישורים נוספים