"לא אותר מידע במאגר" בדוח עצמי
הדוח ריק?
זה דווקא סימן טוב!
כאשר בדוח נתוני האשראי שלך מופיע "אין נתונים" או "לא אותר מידע במאגר", המשמעות היא שלא קיים עלייך מידע שלילי במאגר נתוני האשראי. זה כמובן סימן טוב.
כפי שנכתב בפוסט זה, עקב התנגדות הבנקים (בטענה כי חשיפת הנתונים תפגע בפרטיות הלווים), נחקק חוק נתוני אשראי מסורס המגביל את איסוף הנתונים לצרכנים עליהם קיים מידע שלילי או לכאלו שביקשו בכתב שייאסף עליהם מידע חיובי.
מאחר ששיעור הלווים הבעייתיים עליהם קיים מידע שלילי קטן, ובהיעדר מודעות של כלל האוכלוסייה לאיסוף המידע החיובי – התוצאה בפועל היא שבמאגר נתוני האשראי קיים מידע על חלק קטן מהאוכלוסיה.
כאשר אתה מבקש לקבל דוח עצמי וכל מה שמופיע בו למעט שמך ומספר תעודת הזהות שלך הוא "לא אותר מידע במאגר", המשמעות היא שאינך לווה בעייתי ולכן לא קיימים עליך נתונים שליליים במאגר.
אבל לפני שנתיים הבנק לא כיבד שיק שלי. איך יכול להיות שאין על זה רישום במאגר?
לא כל מה שמופיע במאגר נתוני האשראי מותר להצגה בדוח נתוני האשראי שלך! חוק נתוני האשראי מגדיר תנאים מגבילים להצגה של נתונים שליליים בדוח נתוני האשראי, כדי למנוע פגיעה בצרכנים בגלל רישום שלילי זניח.
במקרה של שיק שלא כובד קובע חוק נתוני האשראי ש- "ניתן להציג מידע שלילי בנוגע לשקים שלא נפרעו רק באם קיימים נתונים על 2 התראות ששלח הבנק ללקוח לפי סעיף 2(א1) לחוק שיקים ללא כיסוי ו/או קיים מידע שלילי נוסף על הלקוח, ובתנאי שחלפו 60 ימים מיום משלוח ההתראה, שבמהלכם לא נגרע אחד השקים ממניין השקים שסורבו".
כך, אם סודר עניין השיק שלא כובד בתוך 60 יום – הרישום אמנם קיים במאגר נתוני האשראי אך אסור להצגה בדוח נתוני אשראי!
מעולה! אז הבנק יציע לי ריבית אטרקטיבית?
לא ממש. על רוב האוכלוסייה לא קיים מידע שלילי, והבנק לא יכול באמת לדעת מי לווה טוב (כזה שלקח הלוואות ואשראי ועמד בהחזרים) ומי סתם אין עליו מידע כי הוא מעולם לא לקח אשראי ולכן לא ניתן להעריך האם מסוכן או לא להלוות לו כסף.
אם אתה רוצה שהבנק ידע בוודאות שאתה לווה טוב, כדי לך להגיש לחברות שירות נתוני האשראי בקשה לאיסוף מידע חיובי. כך ייאסף עליך מידע חיובי גם אם לא קיים עליך מידע שלילי, והבנק יידע בוודאות שאתה לווה טוב.
אז איך אני יכול לדעת מה באמת קיים עלי במאגר?
אתה בלבד יכול לראות את כל הרישומים במאגר, גם כאלו שאסורים להצגה לבנק או לחברת האשראי שיבקשו את דוח נתוני האשראי שלך.
צריך לזכור שקיימים שני סוגים של דוחות עצמיים:
- דוח עצמי – דוח זה הינו עותק כמעט זהה לדוח נתוני האשראי שיקבל הבנק או מלווה אחר עליך. נתונים שאסורים להצגה לא יופיע בו.
- דוח עיון – דוח זה מאפשר לך בלבד (אף אחד אחר חוץ ממך לא יכול להזמין דוח כזה) לראות את כל המידע במאגר, גם זה שאסור להצגה לבנק או כל מלווה אחר.