BDI מה זה
כאשר לווה כלשהוא מבקש אשראי או הלוואה מהבנק או ספק אשראי אחר – הם פונים ל- BDI וקונים ממנה מידע פיננסי של הלווה לצורך הערכת הסיכון בהלוואה (אישור או דחיית הבקשה). BDI מוכרת לבנק/ספק האשראי שלושה מוצרים שמשמשים לבדיקת בקשת ההלוואה:
- חיווי אשראי הוא המלצה של BDI האם לאשר או לדחות את בקשת הלקוח. במידה ויש ללקוח חיווי אשראי שלילי בקשתו תידחה.
- דירוג אשראי הוא ציון פיננסי שמלמד על מוסר התשלומים של הלקוח. הדירוג של BDI נקרא Fico BDI והטווח שלו נע בין 300 ל- 850. דירוג האשראי של הלקוח יקבע איזו ריבית ישלם הלקוח.
- דוח ריכוז נתונים מרכז את כל נתוני האשראי של הלקוח משלוש השנים האחרונות. מקור הנתונים בדוח הוא מאגר נתוני האשראי של בנק ישראל.
b.d.i שלילי
הביטויים BDI שלילי, רישום שלילי BDI, רישום BDI ומונחים דומים מציינים שללקוח יש נתוני אשראי שלילים שמעידים על בעיה במצבו הפיננסי או במוסר התשלומים שלו ומונעים ממנו לקבל הלוואה.
כל נתוני האשראי שמורים במערכת נתוני האשראי של בנק ישראל. כדי לדעת האם אכן קיים רישום שלילי שמונע מהלקוח לקבל הלוואה יש להזמין דוח ריכוז נתונים. לכל אחד מגיע לקבל דוח ריכוז נתוני אשראי ממאגר נתוני האשראי בחינם, פעם בשנה.
לחלופין, ניתן להזמין דוח ריכוז נתונים גם מ- BDI. היתרון בהזמנה דווקא דרך BDI הוא שבנוסף לדוח ריכוז הנתונים מקבלים שלושה מוצרים נוספים:
- דוח עצמי
- דירוג אשראי
- חיווי אשראי
הדוח העצמי של BDI הוא תמצית של דוח ריכוז הנתונים, והייתרון הגדול שלו הוא שהמידע שבדוח מוצג בצורה ויזואלית בעזרת אינדיקטורים ירוקים/כתומים/אדומים.
כך נראה דוח עצמי של BDI:
כל אינדיקטור כתום או אדום מציין בעיה כלשהיא בנתוני האשראי. כך ניתן לזהות בעיות בדוח במבט אחד. עם המידע הזה קל לגשת לדוח ריכוז הנתונים ולבדוק לעומק נתונים שליליים.
במיוחד חשוב לשים לב לאינדיקטור שנקרא 'מובהקות לאי פרעון לעניין חיווי'. אינדיקטור זה מציין למעשה את חיווי האשראי של הלקוח. אם האינדיקטור בתחום הירוק – חיווי האשראי תקין, אך במידה והוא בתחום האדום – סימן שחיווי האשראי שלילי!
בנוסף לאינדיקטורים מכיל הדוח גם את דירוג האשראי ולא פחות חשוב ממנו – הסבר מילולי לגבי הגורמים העיקריים שהשפיעו על הדירוג. בעזרת ההסבר הזה ניתן לטפל בסיבות העיקריות שהורידו את הדירוג ולשפר אותו.
ניתן להזמין את הדוח העצמי של BDI בקישור זה. הדח עולה כ- 36 ₪ (מעודכן לאוקטובר 20) ויתכן שבנוסף לכך יידרש לשלם למערכת נתוני האשראי של בנק ישראל עבור הזמנת דוח ריכוז הנתונים (דוח ראשון בחינם וכ- 31 ₪ לכל דוח נוסף).
האם BDI שלילי נשאר לכל החיים?
חד משמעית לא! החדשות הטובות לכל מי שיש לו BDI שלילי הן שהמידע השלילי מוגבל בזמן ונמחק בדיוק לאחר שלוש שנים.
נושאים נוספים